НОВ ЖИВОТ ЗА СТАР ЧАСОВНИК

Екип в състав  г-жа Похлупкова-помощник директор по учебната дейност и г-жа Янка Захова преподавател по география и икономика подготвиха проект за „Възстановяване на Слънчев часовник” в двора на Професионална гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов”. Работейки по българо-австрийски  ученически проект: Издаване на туристически пътеводител за Велинград екипа попада на интересен факт за съществуването на Слънчев часовник в двора на училището, създаден през 1958 година от бившите преподаватели в Политехническата гимназия „Васил Левски”- г-н Мечкуевски и г-н Колев. Часовникът е създаден с помощта на специалисти от геофизичния институт в София към БАН и по-вече от 40 години е забравен.

Целта на екипа е Слънчевия часовник да се превърне в туристически ресурс за града, в място с индивидуална и интересна атмосфера, подходяща за отдих, почивка.

Проектът на г-жа Похлупкова и г-жа Захова получи одобрение и финансиране от българо-холандска http://www.tulipfoundation.net фондация Лале с директор г-жа Мария Петкова. При реализирането на проекта се включиха като донори и партньори председателя на Училищното настоятелство г-н Красимир Беев,  Дирекция бюро по труда с директор г-н Атанас Водев, „Стройком”- ЕООД с директор г-н Кютов, ДДС Чехльово, Пробационна служба и ученици от ПГИТ. В началото на новата учебна година ученици и преподаватели  официално откриха новата придобивка. Всички приятно бяха изненадани с един нов и атрактивен облик на училищния двор, акцент, в който е Слънчевият часовник.